Singapura vs Malaysia

vs
November 29, 2014
Score: 1 - 3

Match Report

Malaysia 3-1 Singapura AFF Cup 2014

Harimau Malaya ke separuh akhir Piala AFF Suzuki

Malaysia mempamer karakter hebat ketika membenam penyandang juara, Singapura 3-1 di Stadium Nasional, Kallang sebentar tadi untuk melangkah ke separuh akhir Piala AFF Suzuki.

Selepas kedudukan terikat 0-0 pada babak pertama, Malaysia tampil dengan aksi lebih kemas di separuh masa kedua dan berjaya membuka jaringan menerusi Safee Sali pada minit ke-61.

Bagaimanapun tuan rumah mengejutkan Harimau Malaya apabila berjaya menyamakan kedudukan, 22 minit kemudian selepas Mohammad Khairul Amri Mohammad Kamal menolak bola muntah yang gagal ditepis kemas oleh penjaga gol negara, Khairul Fahmi Che Mat.

Permainan kelihatan hampir akan tamat dengan kedudukan 1-1, namun Mohd. Safiq Rahim menggembirakan penyokong Malaysia apabila meletakkan pasukan negara kembali di depan pada waktu kecederaan menerusi sepakan penalti selepas Amri Yahyah dijatuhkan pertahanan lawan dalam kotak penalti.

Ketika Singapura ghairah untuk mencari gol penyamaan dengan semua pemainnya diarahkan turun ke kawasan Malaysia, pasukan negara mengatur serangan balas dan akhirnya pemain veteran, Indra Putra Mahyuddin menyempurnakan gol ketiga untuk kemenangan 3-1.

Malaysia melayakkan diri ke separuh akhir selaku naib juara Kumpulan B, mengiringi Thailand yang dinobat sebagai juara selepas menumpaskan Myanmar 2-0 dalam satu lagi perlawanan di Stadium Jalan Besar.

Home

2. Shakir Hamzah
3. Shaiful Esah
10. Fazrul NawazYellow Card
11. Faris Ramli
13. Ismadi Mukhtar
14. Hariss Harun
17. Shahril Ishak (C)Yellow Card
18. Hassan Sunny (GK)
19. Khairul AmriGoal
21. Safuwan Baharudin
26. Shahfiq Ghani
Subs
7. Gabriel QuakSub10
12. Amirul AdliSub26
28. Hafiz Abu SujadSub3

Away

4. Mahalli Jasuli
8. Safiq RahimGoalYellow Card
9. Norshahrul Idlan Talaha
10. Mohd Safee SaliGoal
12. Muhd Shukor Adan (C)Yellow Card
15. Gary Steven RobbatYellow Card
17. Mohd Amri YahyahYellow Card
19. Azammuddin Mohd Akil
21. Muhammad Zubir Azmi
22. Khairul Fahmi Che Mat (GK)
24. Mohd Muslim Ahmad
Subs
13. Indra Putra MahayuddinGoalSub10
18. Abdul Manaf MamatSub9
20. Mohd Hafiz KamalSub15